NCERT Solutions for Class 6 SCIENCE – Chapter 13 – Fun With Magnets

NCERT SOLUTIONS- FUN WITH MAGNETS

NCERT Solutions for Class 6 Science Chapter 13 Fun with Magnets is the essential study material needed to perfect Fun with Magnets topics. The NCERT Class 6 Science solutions provided here correctly answer NCERT textbook questions. Solutions curated in a comprehensive manner will help students understand the subtopics in this chapter in a better way.

IMPORTANT SUB-TOPICS MENTIONED IN THE NCERT CLASS 6 SCIENCE CHAPTER 13 FUN WITH MAGNETS:

NCERT Solutions for Class 6 Science Chapter 13 Fun with Magnets has the following sub-topics as given below:

Sr. noTopics
How Magnets Were Discovered
2.Magnetic and non-magnetic materials
3.Poles of magnet
4.Finding directions
5.Make your own magnet
6.Attraction and repulsion between magnets

NCERT SOLUTIONS CLASS 6 SCIENCE CHAPTER 13 FUN WITH MAGNETS:

1. Fill in the blanks in the following

(i) Artificial magnets are made in different shapes such as __________, __________ and ____________.

(ii) The materials which are attracted towards a magnet are called________.

(iii) Paper is not a ______ material.

(iv) In the olden days, sailors used to find direction by suspending a piece of ___________.

(v) A magnet always has __________ poles.

ANS- 

  1.  bar magnet, horseshoe and cylindrical.
  2. Magnetic
  3. Magnetic
  4. Magnet
  5. two

2. State whether the following statements are true or false:

(i) A cylindrical magnet has only one pole.

(ii) Artificial magnets were discovered in Greece.

(iii) Similar poles of a magnet repel each other.

(iv) Maximum iron filings stick in the middle of a bar magnet when it is brought near them.

(v) Bar magnets always point towards a North-South direction.

(vi) A compass can be used to find the East-West direction at any place.

(vii) Rubber is a magnetic material.

ANS- 

  1. False
  2. False
  3. True
  4. False
  5. True
  6. True
  7. False

3. It was observed that a pencil sharpener gets attracted by both the poles of a magnet although its body is made of plastic. Name a material that might have been used to make some part of it.

ANS- Iron might have been used to make some part of it.

4. Column I shows different positions in which one pole of a magnet is placed near that of the other. Column II indicates the resulting action between them for each situation. Fill in the blanks.

Column IColumn II
N-N_______
N-___Attraction
S-N_____
___-SRepulsion

ANS- 

Column – IColumn – II
N-NRepulsion
N- SAttraction
S-NAttraction
S– SRepulsion

5. Write any two properties of a magnet.

ANS- Two properties of a magnet are:

  • Objects made of nickel, cobalt, and iron are attracted to it.
  • Like poles of two magnets repel each other and unlike poles attract each other.

6. Where are poles of a bar magnet located?

ANS- Poles of a bar magnet are present at the ends of the magnet.

7. A bar magnet has no markings to indicate its poles. How would you find out near which end is its north pole is located?

ANS- The north pole of a bar magnet is at the end of the magnet, which is suspended in the air.

8. You are given an iron strip. How will you make it into a magnet?

ANS- 

  • Take a bar magnet, and with one of the ends of the iron bar, maintain contact with one of its poles.
  • Move the bar magnet till you reach the opposite end of the iron bar without lifting it.
  • The same pole you started with should be raised and brought back to the starting location of the iron bar.
  • Repeat your previous motion of moving the magnet in the same direction along the iron bar.
  • This should be done 30 to 40 times in total.

9. How is a compass used to find directions?

ANS- We can always find east and west directions by using the north and south directions on a compass as a point of reference.

10. A magnet was brought from different directions towards a toy boat that has been floating in water in a tub. The effect observed in each case is stated in Column I. Possible reasons for the observed effects are mentioned in Column II. Match the statements given in Column I with those in Column II.

Column IColumn II
Boat gets attracted towards the magnetBoat is fitted with a magnet with a north pole towards its head
Boat is not affected by the magnetBoat is fitted with a magnet with a south pole towards its head
Boat moved towards the magnet when the north pole was brought near its headBoat has a small magnet fixed along its length
Boat moves away from the magnet when the north pole is brought near its headBoat is made up of magnetic material
Boat floats without changing its directionBoat is made up of non-magnetic material

ANS- 

Column IColumn II
Boat gets attracted towards the magnetBoat is made up of magnetic material
Boat is not affected by the magnetBoat is made up of non-magnetic material
Boat moved towards the magnet when the north pole was brought near its headBoat is fitted with a magnet with the south pole towards its head
Boat moves away from the magnet when the north pole is brought near its headBoat is fitted with a magnet with a north pole towards its head
Boat floats without changing its directionBoat has a small magnet fixed along its length

Download PDF Here

For Daily Current Affairs Click Here

Join our Official Telegram Channel HERE
Subscribe to our YouTube Channel HERE
Follow our Instagram ID HERE

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *