NCERT Solutions for Class 6 SCIENCE – Chapter 12 – Electricity and Circuits

NCERT SOLUTIONS- ELECTRICITY AND CIRCUITS

NCERT Solutions for Class 6 Science Chapter 12 Electricity and Circuits is the essential study material needed to perfect Electricity and Circuits topics. The NCERT Class 6 Science solutions provided here correctly answer NCERT textbook questions. Solutions curated in a comprehensive manner will help students understand the subtopics in this chapter in a better way.

IMPORTANT SUB-TOPICS MENTIONED IN THE NCERT CLASS 6 SCIENCE CHAPTER 12 ELECTRICITY AND CIRCUITS:

NCERT Solutions for Class 6 Science Chapter 12 Electricity and Circuits has the following sub-topics as given below:

Sr. noTopics
Electric cell
2.A bulb connected to an electric cell
3.An electric circuit
4.Electric switch
5.Electric conductors and insulators

NCERT SOLUTIONS CLASS 6 SCIENCE CHAPTER 12 ELECTRICITY AND CIRCUITS:

1. Fill in the blanks :

(a) A device that is used to break an electric circuit is called _______________.

(b) An electric cell has _______________ terminals.

ANS- 

  1. Switch
  2. Two

2. Mark ‘True’ or ‘False’ for following statements:

(a) Electric current can flow through metals.

(b) Instead of metal wires, a jute string can be used to make a circuit.

(c) Electric current can pass through a sheet of thermo Col.

ANS- 

  1. True
  2. False
  3. False

3. Explain why the bulb would not glow in the arrangement shown in Fig. 12.13.

ANS- Due to the presence of an insulator in the middle, the arrangement prevents the bulb from glowing because the circuit is not complete.

4. Complete the drawing shown in Fig 12.14 to indicate where the free ends of the two wires should be joined to make the bulb glow.

ANS-

5. What is the purpose of using an electric switch? Name some electrical gadgets that have switches built into them.

ANS- An electric switch’s purpose is to complete or break the circuit. Fans, refrigerators, televisions, microwaves, and electric cookers are examples of electrical appliances with switches built into them.

6. Would the bulb glow after completing the circuit shown in Fig. 12.14 if instead of a safety pin, we use an eraser?

ANS- No, the bulb will not glow as the rubber is an insulator.

7. Would the bulb glow in the circuit shown in Fig. 12.15?

ANS- No, the bulb will not glow.

8. Using the “conduction tester” on an object it was found that the bulb begins to glow. Is that object a conductor or an insulator? Explain.

ANS- Because the bulb only glows when the conductor is used and not when the insulator, the object is a conductor.

9. Why should an electrician use rubber gloves while repairing an electric switch at your home? Explain.

ANS- Rubber gloves are used by an electrician to fix an electric switch in your home because they work as insulators. He is protected from electric shocks while doing this.

10. The handles of the tools like screwdrivers and pliers used by electricians for repair work usually have plastic or rubber covers on them. Can you explain why?

ANS- Because plastic is an insulator and its handles shield the user from electric shocks, electricians utilise tools like screwdrivers and pliers for repair work.

Download PDF Here

For Daily Current Affairs Click Here

Join our Official Telegram Channel HERE
Subscribe to our YouTube Channel HERE
Follow our Instagram ID HERE

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *